Sunday, October 3, 2010 | By: Писарко

Бела ноќ...


Imam tri praznici. Bela no}, 1april i 1maj. Pokraj mene ima  u{te sigurni 6000skopjani koi se raduvaat na datumive. Vo su{tina, kulturniot nastan Bela no} od navodno otvoreni muzei i umetni~ki nastani se pretvori vo celodnevnio otvoreni kafi~i, kafani, diskoteki.Vo su{tina, za 1maj najgolemite xabolebari se obedinuvaat i zaminuvaat na odmor-vikend vo Ohrid, i tamu masovno se odmaraat po lokalnite {ankovi.
Koga }e razmislam podobro nas i ne ni treba nekoj poseben povod za piewe i slavewe. Na primer, povod e {to Beni ima svirka vo sreda, vo ~etvrok se slavi toa {to doa|a vikend a vo petok i sabota ednostavno e taka. Vo nedela dovolno  e toa {to po~nuva slednata nedela i treba sre}no da go fini{ira{ pominatiot vikend. A koga }e dojde ponedelnik za lesno da po~ne nedelata treba da se izleze povtorno, plus ako se zeme vo predvid i popustot vo Havana .E za vtornik u{te nemam smisleno dobar izgovor...Ali ima ako saka{ da najde{.

Kako i da e voop{to toa i ne mi be{e celta. Zad celata “euforija” ima niza na klonirani razmisluvawa. Globalizacija,modernizacija,idiotizacija...
Ednostavno treba matemati~ki da se postavat tezite i samo taka }e mo`e da se prika`at ne{tata. Ednostavno kolkav e procentot na lu|eto koi go nametnuvaat vakviot ritam,20%,40%,60%,100%?Kolkava e i brojkata na lu|e koi se daleku od ovie ne{ta?
Ako se sporedat vo su{tina }e se svede na nekoja sme{na brojka koja nametnuva ne realna slika. Zna~i, tolpa od 20% nametnuva potreba na tolpa od 80%?Toa bi bilo matemati~ki, realno. Potoa lu|eto gi prifa}aat ovie raboti kako svoi stavovi iako mo`ebi nikoga{ ne gi stavile na pamet. Kolku od istive vo procent, ne se izjasnile deka o~ajno posakuvaat da imaat nekoj vreden vo svojot `ivot. Ne zo{to ne mo`ele da najdat tuku od pri~ina {to nema, site bile isti. Ako pove}e od trojca  lu|e go zazemat       ovoj   stav toga{ situacijata e komplicirana, nekoj nekogo sledi.
Kolku od istite ne gi pravele raboti koi im gi pravele navodno? Ako se postavat vaka rabotite vo su{tina i nema nekoj problem.

No,ima. Problem e koga }e sfati{ deka nasekade se sledi istoto.Nema pole koe ne e zazemeno so ova perewe na mozok.Ako ja pogledneme vistinskata pri~ina na globalizacijata(parite)toga{ i se e jasno.No,ednostavno od kade poteknuva i kako taka lesno se vovlekuva pod ko`a?
Da zememe primer so knigite i internetot. Odedna{ site prifatija stav deka knigite se pred izumirawe poradi toa {to na internet mo`e da se simnat vo nekoja kvazi verzija .Vo red, taka e i sekako deka raste toj procent. Soodnosot e nekade deset od sto. Problem  e {to i za edna simnata kniga na internet }e se zeme vo predvid kako uspeh na modernoto vreme, nikade ne spomnuvaj}i go faktot deka seu{te ima lu|e koi ~itaat vo ukori~ena verzija.  Eve neka bide primer i za brendovite kako Koka-Kola. Koka-Kola e nasekade, vo cel svet. Nivnite ka`uvawa se deka sekoj ~ovek na planetava zemja prose~no godi{no pie po 200{i{iwa.No, kakvo zna~ewe ima ova na primer za Indiskiot ~ovek, koga toj godi{no pie po 4{i{iwa? I tuka se nasetuva istoto. Onie ne ispieni 196{i{iwa nikade ne se spomnuvaat, tuku se naglasuvaat 4{i{iwa kako dokaz deka Koka-Kola e planetarno ~udovi{te.
Trgni i od modata. Najgolemite modni ikoni se dobro iskombinirani, istomisleni stilovi. Otfrleni stavovi na onie koi go ignoriraat nivnoto nametnuvawe...moden neuspeh. Mo`ebi poradi ovoj pogled ne vozdivnuvam na revii, izlozi, sliki ili idoli. Proizvodot e prodaden vo migot koga }e go posaka{, so zdravje da si go nosi{.Me nervira i
”stravot”od petok 13-ti iako nema nikakva povrzanost so malerot ili nesre}ite, me nervira i toa deka Najk nasekade ima fabriki, koga Najk ne poseduva takvo ne{to. Me nervira i faktot {to omilena pesna mi e momentalniot hit. Me nervira i isplaniraniot tek na kako treba da se `iveaat godinite na koi seu{te nemam duvnato sve}i~ki.

I odbivam da premol~am. Onie {to mol~at ili ni{to ne znaat ili ne znaat {to da ka`at. Mol~eweto ne e mudrost. Zatoa odbivam da prifatm, odbivam da sledam i odbivam da se pomiram so ovie ne{ta. Ne trgnuvam  da gi promenam, zo{to na najgolemiot mason(parite)mu odgovara ovaa klima {to od sekoga{ ja pravel. Edinstven poredok {to vo edno op{testvo mo`e da se promeni e svesta na poedinecot. No, ne buntovnik bez pri~ina tuku buntovnik za ona {to go gleda. Ni trebaat kritizeri, soodvetni da poso~at. Ednostavno, kopii i sledbenici na zapadno-amerikanskata propaganda ve}e sme. Zatoa ne probuvam da se razlikuvam tuku se obiduvam da se promenam. Ne baram proges na tolpata tuku razvoj na grupata. I ne zo{to taka treba tuku zo{to toa e izbor,TVOJ IZBOR.

0 comments:

Post a Comment