Monday, November 8, 2010 | By: Писарко


Po ko{arkarskoto derbi vetiv pred maalo deka }e napi{am tekst. A ako veti{ pred maalo toa ti e isto kako da veti{ pred crkva. So krajni obidi da bidam objektivna i nepristrasna, so te{ki napori se vozdr`av  od pcovki i sli~ni fini zborovi, so cel da go napi{am ona {to be{e isfiltrirano od celata situacija. Junacite ne se imenuvani so cel nekoj da ne se najde navreden, ili ne daj bo`e otkrien.

Ne znam dali imame problem so percepcijata ili interpretacijata na ne{tata. Prvo kaj }e se fatime za sosema ne va`na rabota pa, ajde ne samo {to e ne va`na tuku i taa }e bide pogre{no prenesena. Po koj znae kolku godini Makedoncite se sobraa da gledaat sport. I fala bogu od dva razli~ni tima, zo{to gore dole znaeme da posetime nekoj nastan od nacionalno nivo.
A i toga{ sme obedinete i ne e tolku interesno kako {to e interesno koga dva rivala }e se sretnat. Edna rabota {to ne ja sfativ vo celava rabota e potrebata za crna hronika na novinarite. Dramati~no prenesuvawe na nastanot kako da nie da  go izmislivme navivaweto i se {to normalno odi so nego. Ne e normalno ona {to se slu~i vo Xenova, no i toa ne e isklu~ok. Kako odedna{ da ne fati panika {to }e se sretnat dve tolpi na lu|e i dr`avava ne znae kako da se spravi so niv. Ako e taka, toga{ toa vo Tetovo treba da se stavi na prv dneven red pa posle tepa~kite vo salata, zo{to ne se odvivaa po ulici nitu pak se simnuva{e znameto. Prenosot na televizija li~e{e kako da se odviva akcionen film, dramati~ni sceni od rastr~ani `elki, goli eufori~ni naviva~i, leta~ki pendraci i sli~ni ne{ta. Siroti babive so leksilium ne mo`ea da se smirat. Stra{na rabota. Da ne bev tamu }e pomislev deka padnalo  pove}e }otek od ko{evi. A i padna. I ne go opravduvam. Nitu pak go opravduvam frlaweto bakli po teren, nitu pak kr{eweto stol~iwa. Sosema debilno i nepromisleno. No, toa e natprevar. Da sakaa da gledaat vo molk }e odat na tenis ili vo teatar. Toa {to se nema sportska kultura ne e nedostatok na naviva~ite tuku nedostatok na celoto op{testvo. Toa {to nekolkumina  trgnaa herojski da se presmetaat so u{te nekolku takvi im dade pravo na drugite da gi nare~at site huligani, narkomani i {to ne. Realno gledano stadioni palele, lu|e ginele i se slu~uvale mnogu polo{i raboti. Ne mo`e{ da kontrolira{ razbesneta tolpa koja ja nosi euforijata. Nema potreba na{ive mediumi da se odnesuvaat kako da od tuka po~nalo toa. Se tepale, se pcuele vikale, mnogu se derele. Ne znam kade se naviva tivko ili pak kako bi zvu~elo kulturno redewe na se po spisok. Eve da trgnam od sebe. Pribrano se odnesuvav vo prvite minuti, demek sedev na nekoja neutralna tribina a vo su{tina pove}e ja sfativ li~no od samite igra~i. Od koga gi zarediv zborovite glup, nesre}o, kade {utira,  koj mu dade basket, do na sudijata  rodninite sfativ deka izgleda i jas sum huligan.I toa te`ok. Aj ne samo jas tuku i site do mene. Masoven haos. Na krajot od utakmicata site isprazneti od negativnata energija si otidovme doma. E sega, da  go pogledneme ona {to mnogumina  go narekoa tumor na op{testvoto. Izjavite od tipot deka naviva~ite gi teraat decata da se bodat so no`evi poradi nekakov {al mi izgleda "sme{na rabota. Koj bi mo`el da ka`e nadvor od salata kako da se odnesuva. Vo salata  "voxata” ka`uva koja pesna }e se pee, nadvor od nea sekoj e sam svoj “voxa”. Potreseni od nastanot koj e posledica na ona {to go `iveeme ne dava za pravo na nikoj toa da go prepi{uva na nekoja grupa. I u{te postra{no vo celata rabota e {to glasno be{e naglaseno za ~ivi deca stanuva zbor. Nema potreba na  tragedijata na nekoj da gradime prikazni. Epa da ve pra{am sakate da zboruvame za nivnite roditeli ili za decata vo bolnica ili za MZT i Rabotni~ki?!
Bez razlika za kakva grupa se raboti, tie rabotat na principot na lojalnost i poddr{ka. Koga se doa|a vo sudir so rival se raboti na principot eden za site, vo sekoja druga situacija istite tie se me|usebni rivali. Navistina e povr{no da se pravi drama i da se stava akcent na ne{to {to i do nekade treba da se pofali, na primer {to “huliganive” se kreativni. Ima{e paroli na koi navistina se smeea lu|eto. Napravija atmosfera,barem i na{ive igra~i da po~uvstvuvaat del od taa euforija. Toa e isto kako {to na glumcite im treba aplauzot na krajot od pretstavata.
Koga bi prodol`ila so pi{uvawe bi dala li~no gledi{te i poradi toa tuka e sosema dovolno.

Na kratko toa bi zvu~elo vaka:
Mediumite bi trebalo pove}e da vnimavaat na ona {to go prenesuvaat, i pred se na na~inot. Celta na ona {to go ka`uvaat da bide jasno izneseno ne vo nekoi kvazi verzii. Bidej}i ona {to go poka`uvaat go pravi  veruvaweto i dvi`eweto na ova op{testvo. Neka ne zaboravaat deka informacijata e mo} i deka so nea lesno se manipulira ako ne znae{ da ja koristi{.

0 comments:

Post a Comment