Tuesday, August 16, 2011 | By: Писарко


Пишување од среќа не бива, или јас не знам да ја насочам. Како и да е ми фали македонски збор кој ќе ја опише сликата која сакам да ја доловам. Ама изгледа немаме или пак мене и тоа не ми текнува.
Кога би рекла досадни би била прегруба, да речам смирени би била лингур од тежок калибар. Ми треба некој трет кој би бил некаде помеѓу овие два. Во недостаток на тој збор и ”settled down” би ми завршил работа.
Текстов не е наменет за хејтање на долгите врски ниту пак наменет за да се јачаат single  луѓето за тоа колку се забавни. 
Поентата е во тоа што ретко на кои им успева балансот помеѓу овие работи.
Оние кои се во врска би ви се колнеле како се интересни и забавни, дека ја имаат целата слобода и дека воопшто не се љубоморни. Лажат!
Можеби имале среќа да налетаат на оние малку партнери кои би имале разбирање за урлачките нагони но, и кога имаат одврзани раце тие одбираат да си стават лисици. И тоа е поентата. Дека самите одлучуваме да бидеме досадни(пак не е тој зборот, читај друг).
Фала богу одамна умре времето на турско кога жените одбираа да бидат потчинети. За среќа на потенцијалните султани овој тип на девојки сеуште постои и за уште поголема среќа одвај чекаат да ги снајде тоа. Најстрашна група на девојки е она која во секој дечко го гледа потенцијалниот маж. Страшно е на неколку недели да ве замислува како нејзин сопруг и татко на нејзините деца. Ова е зона  на досада и со црвено прешкртана. Овој тип на девојки се во вечен страв дека не смеат да го изгубат својот дечко. Кога ќе размислиш со нивна глава(а фала богу не можам) тоа и не е само дечко тоа е татко на нивните НЕродени деца. Обично ги имаат имињата на децата, бројката, датумот на свадбата, гостите, поканите и се останато. Мене ми е страшно. Не дека не  посакувам  да ми се случи, туку едноставно не можам да ги планирам битните животни работи тек така. Едноставно сакам тие да се случат за мене, со човек со кој треба да се случат, на место каде треба да бидат, во време кога треба. Проклета романтика ќе ме убие.
Оваа група на луѓе лесно се распознава. Ја гледаш нивната кучешка послушност и нивната очигледна желба за блинг-блинг на нивната рака. Секогаш изгледаат прибрано, и секоја соблечена девојка им е к*рва, никогаш не пијат повеќе од што им е дозволено и ретко се опуштени. Си доаѓаат во прикладно време за комшиите и никогаш не сте слушнале лош муабет(или не сте побарале на вистинско место), и се што знаете е дека сакаат сериозна врска.
Она што мене ме интересира е дали се раѓаме со таков ген или некаков страв од осаменост, или потребата да бидеме сакани ни  наметнува, да бидеме со некој и кога тоа е по секоја цена.
Страшна е и групата на луѓе кои забораваат дека секоја врска е борба ако сакаш да задржиш некој до себе. Дека трудењето не прекинува во мигот кога ќе го добиеш човекот и ќе слушнеш дека те сакаат. Најчеста причина за прекинувањата се токму тие еднолични и затворени работи. Монотони нешта кои во години пресметани би биле ужасни. Девојките најчесто забораваат да ги заведат своите дечковци а тие пак стануваат интересни само за други девојки( да не речам  уште за нив се трудат да покажат дека се забавни). Едните стануваат   средновечни домаќинки кои се однесуваат така само за да добро би се омажиле, а овие вториве бараат Лунакревет секаде само не во својот. Најдобриот совет за една жена како треба да изгледа би бил следниот: госпоѓа на улица, домаќинка во кујна и к*рва во кревет. Кога е кажан од 80годишна жена сфаќаш дека е чиста вистина.

Луѓето во врска се себични. Забораваат скоро на сите, а ви плачат кога ќе останат сами. Најчесто направиле се за својот партнер а не направиле ништо за себе и за луѓето кои ги викаат пријатели.
И тоа е поентата на текстот. Искрено, воопшто и не ме интересираат туѓите љубовни драми и начин на функционирање. Она што сакам да го потенцирам дека не треба никој да заборави кој бил и каде тргнал пред да го запознае човекот со кој е. Нечива патека сигурно се поклопува со нашата. Нечиви соништа и желба сигурно наликуваат како нашите. Тоа не значи себично да се следи само својот нагон туку да се балансираат работите. Успешните и среќни луѓе се оние кои успеале во истото.
Двоен живот, еден со партнерот еден за сите останати ми е една од поглупите работи која ја гледам секој ден кај секој.
Поентата е во тоа да ти биде интересно и забавно секаде со кој и да си. Животот нуди многу за оние кои знаат да го живеат.

                             
                               
                                  
                       

                                   

0 comments:

Post a Comment