Saturday, February 26, 2011 | By: ПисаркоЗа среќа на мојата инспирација се најдов во друштво на 16 годишни девојчиња(не прашувајте како). И така, спремна за дружба и помладување на духот се решив да се вратам во средношколските денови  и провод во лоша копија на My sweet 16. За мое  разочарување единствениот тинејџер бев јас. Фалеше некој да ме потегне за уши и да ме испрати дома на спиење. Од кога добив невиден ушобол од нивните муабети и невиден очобол од нивното однесување и облекување сфатив дека морам да ги ставам во текст ликовите од овој калибар и фино да ги поздравам.


Кога ги спомнав средношколциве да ги спомнам и демек децата од основно. Кога ќе дојдеш на факултет вистинско задоволство  е да одиш да ги оправдаш помалите браќа, сестри. Па така, во придружба на една другарка отидовме во основно кај сестра и. За среќа ме предупреди како стојат работите меѓу новите генерации и дека на 12 години треба да додадам 3 од карти минимум. Прераскажувањето од тридневната екскурзија низ Македонија изледаше вака некако: Епа јас се смував со најдобриот другар на Марко, а Марко е тој бившиот мој. Епа Марко се смува со една моја другарка таа вечер. Мене  овој не ми се свиѓаше и му раскинав, и после се фатив со еден Стефан последната вечер. Се смувавме позади одморалиштето и он ми го откопча прслукот? Молам?!? Да не сте биле на 3месеци таму,зошто ова ми личи на подолга акција.


Од кога ги увезовме американските (ментални) стероиди мислиш дека е мала а  таа осмо одделение.
Во стилот на Серена и Блер, сексот и градот, режираме се што таму презентираат  како рак на модерното живеење. Идоли на нашето време се некои квази јунаци во садо-мазо стил, откачени креации кои немаат никаква врска со уметноста освен со мизеријата, за слава и привлекување внимание. Водечки модни идоли станаа некои полуродови и љубов во стилот на 17,5$ од Буковски.
Во серија каде најдобри другарки зад грб си ги легнуваат дечковците, ги вараат со најдобри другари и каде се смешаа од професор до камерман(напоменувам дека според годините сеуште мирисаат на млеко)уште понормално е дека тоа е нашата реалност. Ако може Серена можам и јас. И се тоа во името на доброто другарство и големата љубов. Благи нагони на повраќање добивам од ситуациите кои реално се снимаат во реприза. Под а)имаме ситуација каде сите знаат што се случува само што никој не отвара уста директно, под б) е кога сите знаат освен оној/онаа на кој му се прави тоа, и ситуација под в)кога сторителот мисли дека другите не знаат а уствари знаат. Ситуацијата под в ми е омилена, просто не можеш да претпоставиш човековата дрскост до каде може да оди. А оди далеку заедно под рака со човековата глупавост.
Ликот во серијата го препишува својот банана морал на тоа дека немала таткова љубов па мора се да легне што е машко. А јас што цел живот сакам куче во стан дали тоа значи дека треба да одам по комшии и да им ги земам кучињата? 
Како и да е, од психолошки аспект и држи вода муабетот, само што во психологијата за оние кои се свесни за своите скриптови а не ги надминуваат постои збор фолирант. Секогаш е полесно да обвиниш некој друг од сам себе. И што научија нашите девојки? Дека ако ти се скрши ноктот целиот живот ти е хаос, дека изгледаш полошо од вчера кога ти беше цел, дека дечкото на твојата другарка е и твој само што она не мора да знае за тоа. Секоја чест за модната ревија која ја промовираат. Да не звучам како предавник на својот  род и момциве не се за фрлање, само што се помалку интересни.

Слободно размислување, слободен избор, слободни одлуки и уште многу други слободни нешта, се повеќе од ограничени и повеќе од површни. Промовираат некоја сексуална револуција која започна минатиот век,а ова денес наликува на враќање  во првобитна заедница. Не е  ни полигамија туку анималија,некој нека пушти на Animal planet да се видиме.  
И така, наводно многу современи а во суштина многу назадни, живееме глумејќи улоги кои не ни доликуваат ниту пак функционираат во реалниот живот. Да беше Скопје Холивуд сите ќе бевме ѕвезди... You know I lie to you;)XOXO


0 comments:

Post a Comment